Вітамінна кольористика напоїв
Спокуса випити холодного пива після ділової зустрічі у літню спеку так і лоскоче? День народження колеги і алкоголь на столі, як же не вжити. А може все таки про здоровя подумати. Що допоможе не тільки вгамувати спрагу, а й триматися у формі?
Спекотна погода, що встановилася по всій Україні, змушує співвітчизників спустошувати прилавки магазинів з самими різними напоями – від води до слабоалкогольного спиртного. На чому ж зупинити вибір, щоб і організму не нашкодити, і спрагу вгамувати? Дієтологи сходяться в думці: незаперечну перевагу мають морси, соки і нектари, приготовані з натуральних фруктів, овочів і ягід.
Чому? У спеку організм відчуває колосальний стрес. І щоб цей стрес не посилювати, потрібно віддавати перевагу таким продуктам, які легко засвоюються і не викликають відторгнення, радять фахівці. До таких продуктів, зокрема, відносяться фрукти, овочі та ягоди – особливо «рідні», які ростуть у нашій кліматичній зоні. Вони «впізнавані» нашим організмом, можна сказати, на генетичному рівні. А напої, приготовані з таких плодів – соки, морси, fruitlife.com.ua нектари – ще й допоможуть відновити водний баланс «висушеного» спекою організму.
Цікаво, що, на думку вчених, колір плоду є чітким індикатором його індивідуальних корисних властивостей. У кожному кольорі «зашифрований» унікальний набір вітамінів, мікро-і макроелементів та інших корисних речовин. Тому багато дієтологів рекомендують включати в раціон овочі, фрукти і ягоди, що відносяться до різних колірних групах. У цьому випадку ми гарантовано матимемо повний набір корисних речовин – вітамінів, мікро-і макроелементів, харчових волокон. Таких колірних груп всього п’ять: червоні, помаранчеві (жовті), білі (коричневі), зелені і синьо-чорні. І саме за кольором плоду (або кольором соку) можна судити про що міститься в ньому вітамінно-мінеральному наборі і, відповідно, його корисних властивостях.